Yunanca ‘marmaros’ parlayan taş anlamına sahip olan mermer, belirli sıcaklık ve basınç altında başkalaşıma uğrayan kireçtaşı, dolomit gibi kayaçların tekrar kristalleşip yeni bir yapı kazanmaları neticesinde oluşmaktadır. Yüksek miktarda kalsiyum karbonattan oluşmaktadır.Genel itibari ile renkleri gri ve beyaz olsa da, mineral değişiklikler sebebiyle değişik renk ve desende de görülmektedir.
Mermerin Özellikleri
Mermer, kullanılacağı alana göre uygun özellikleri taşımalıdır. Farklı ocaklardan elde edilen mermerlerin teknik özellikleri birbirinden farklılık göstermektedir. Sertlik derecesi, su emme oranı, aşınma kaybı, basınç dayanımı hatta cila tutma özellikleri değişkendir. Silikat mineralleri arttıkça mermerin sertliği de artmaktadır. Sert mermerler özellikle döşeme alanlarında tercih edilir.
Su emme oranı özellikle dış cephe kaplaması olarak kullanılacak mermerler için önemlidir. Çünkü yağmur suyu, karbonat içerikli mermerlere tesir ederek çözülmelerine sebebiyet vermektedir. Aşınma kaybı, özellikle yoğun kullanım alanlarında sürtünme sonucu zemin döşemesi ve merdiven basamaklarında görülebilinir. Bu nedenle uygun mermer seçimi önemlidir.
Sert mermerlerin cila tutma kapasitesi daha yüksektir. Özellikle parlak görünüm istenen ve göz önündeki alanlarda seçilen mermerin cila tutma özelliğine de dikkat etmekte fayda vardır.